Darmowa wysyłka dla zamówień powyżej 199 zł

Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Część 1

Maciej, 13 październik 2020
Domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Część 1

Jesienią, kiedy pogoda jest niestabilna, nasza odporność jest wystawiona na wielką próbę. Słoneczna jesienna pogoda bywa zwodnicza, gdyż poranki i wieczory są o wiele chłodniejsze niż popołudnia. Duża amplituda temperatur w ciągu dnia jest wyzwaniem dla naszej garderoby, dlatego zdarza się, że ubieramy się niestosownie do pogody. Fronty atmosferyczne przynoszą opady i silny wiatr, dlatego nie trudno też o przemoknięcie i przeziębienie. Jak zwykle o tej porze roku zagrażają nam wirusy, dlatego ważne jest, abyśmy często myli ręce, nosili maseczki i zachowywali dystans społeczny. Jak jeszcze możemy sobie pomóc, żeby przetrwać ten trudny czas?

Imbir

Imbir najczęściej spotykany jest jako przyprawa w daniach kuchni azjatyckiej lub w korzennych wypiekach. Oprócz wspaniałego aromatu imbir ma zastosowanie w lecznictwie za sprawą olejków eterycznych, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Herbata z imbirem zadziała na ból głowy oraz pomoże obniżyć temperaturę ciała, gdyż działa napotnie. Jego kłącze zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1 i B2), fosfor, żelazo, wapń i potas. Wzmacnia system immunologiczny oraz pomaga przy objawach infekcji górnych dróg oddechowych. Najlepiej działa imbir świeży. Aby zachować świeżość na dłużej, powinien być przechowywany w lodówce, owinięty w ręcznik papierowy i zamknięty w plastikowym pojemniku. Kiedy przemarzniemy, warto mieć przygotowaną wcześniej mocno rozgrzewającą nalewkę z imbiru. Wystarczy zasypać świeży imbir cukrem i odstawić na około 2 tygodnie w ciemne miejsce. Gdy imbir puści sok, można dodać alkoholu.

Miód

Słodki i smaczny miód znany jest przez wszystkich jako naturalny antybiotyk. Spożywany regularnie wzmacnia odporność. Jednak niewiele osób wie o tym, że podgrzanie miodu do temperatury powyżej 40°C niszczy jego właściwości prozdrowotne, dlatego dodawanie miodu do herbaty nie jest najlepszym pomysłem. Aby w jak największym stopniu wykorzystać właściwości miodu, należy rozpuścić dużą łyżkę miodu w letniej wodzie i tak przygotowany roztwór wypijać codziennie rano na czczo. Ponieważ miód nie rozpuszcza się łatwo w letniej wodzie, (szczególnie skrystalizowany) można wstawić łyżkę miodu do szklanki z wodą na noc. W sklepach znajdziemy wiele rodzajów miodów. W przypadku przeziębienia najlepsze są: miód lipowy oraz gryczany. Warto sięgać po wszystkie rodzaje miodów i odkrywać ich różnorodność smaków, gdyż każdy z nich jest bardzo zdrowy. Warto wypróbować syropy na bazie miodu wzbogacone o składniki takie jak imbir, cytryna, czosnek i kurkuma.

Pamiętajcie o maseczkach i trzymajcie się zdrowo!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj